Monday, 26 December 2016

TIPS ELAK KENA TIPU PAKEJ PERCUTIAN

Assalammualaikum and Hello everyone!!

Haaa….ni admin nak bagitau sikit beberapa tips nk elak penipuan utk  korang2 semua yang mana nak pegi melancong ke pulau @ mana2  destinasi percutian.
Make sure korang jangan mudah tertipu dengan pakej atau harga yg nampak cam tak reasonable okey!!! Jom ikuti langkah yg selamat~~

1. Agent yang berdaftar dengan KPL (Kementerian Perlancongan MALAYSIA)
First sekali yg penting, try dulu semak samada travel agent yg jual pakej tu syarikat ke, personal ke, induvidu yg x tertauliah ke ape ke. Sekarang ni byk individu personal yg mengunakan nama sendiri then create account buat pakej travel sana sini. Elakkan berurusan dengan personal utk pakej percutian kerana ramai yg tertipu adalah dari pihak personal bukan dari agensi yang sah. Yg penting, jika berlaku apa2 masalah kita akn dilindungi bawah KPL ye. Boleh tgk contoh yg admin bagi nie...dh viralll ok... ☺☺

  

2.       Harga pakej yg ditawarkan
Yg nie yg paling penting sekali yg WAJIB korang amik tau. Sedia mklum semua orang nk carik pakej yg MURAH kan kan kan.....Tapi jgn tertipu dan terpedaya dengan HARGA yg ditawarkan. Korang boleh compare harga terlebih dahulu... Boleh survey ikut harga pasaran. Make sure, peka dgn harga pasaran..Lagi cun kalo korang amik travel agensi yg betul yg akn serve korang bila sampai kt destinasi percutian korang. Last sekali, jangan mudah terpedaya dgn penawaran harga murah sehingga tidak masuk akal. Ikut logik okeyyyy… Jgn pulak nk carik yg bajet, nanti penghujungnya tertipu dan alami kerugian. Menangis tepi jetty la jawabnya korang.
No No No....

3.       Feedback/testimoni/gambar/review
Sekarang ni dh byk viral pakej kat internet/blog/FB/Insta/twitter dan lain2…Haaa, ape salahnya dari korang membazir data cari benda x berfaedah, baik korang search via encik google then cari sikit maklumat berkaitan pakej@travel agent yg korang nak tempah…Tgk feedback,vedio,gambar dll..yg nie secara x langsung boleh tolong korang dari ditipu..
Biasa yg mane ramai likers/followers tu adalah yg terbaikk..Hehee

4.      Terma & syarat
Ok, jgn lupa mintak terma dan syarat2 dari agensi yg berkaitan. Utk rujukan pada masa akan datang..Better ada black & white, jika berlaku apa-apa ia memudahkan urusan korang. Jgn cakap kosong je, x da guna ok..talk to the paper…Hihii..Yg penting sekali, korang boleh fight sehabis boleh…ye idokkk…

5.       Akaun Pembayaran
Paling penting, tgk transaksi pengunaan akaun, guna no acc yg didaftarkan dibawah nama company ok. Jgn direct ke personnel akaun melainkan, jika ada asbab tertentu.
Lastly....

WhatsApp Contact : +6019 905 8395
email : sealife_services@yahoo.com


THE ONE OF OFFICIAL #SEALIFE TRAVEL n TOURS
( Lain² no/email tu semua KARUT BIN MARUT shj)
Please Take A NOTE...
#sealifetravel @ #sealifeservices
~ ADMIN..
Nie sebahagian tips2 yg admin dapat kongsi bersama. Sharing is caring,moga bermanfaat.☺


2 comments:

  1. Salam..baru terkena 3 hari lepas..pakej pulau redang..bila baca blog ni, bru perasan betapa naifnye diri ni.. Point no 5 yg buka mata aku..bru prasan mse buat deposit, ats nama individu, bkn nama company..kenapalah aku x trfikir..sblm ni byk dah pg brcuti sana sini & buat payment ats nama company resort or hotel, tp kli ni seakan dipukau..beware dgn nama agen Aisyah, bank holder ats nama airin natasha (BSN)..hangus rm250..nsb bdn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..
      Bersabar ye.. Mungkin Allah nk ganti dengan rezeki yg lebih baik..InsyaAllah sama-sama kongsi agar tak terkena pada org lain.

      Delete

Random Post